Geen producten (0)
WAT IS A PONCHO

De boho Poncho´s is het Peruaanse erfgoed, het is de typische kleiding van Peru. Het is een eenvoudige matel. Een rechthoekig en dikke stuk  stof gesneede in het midden, Het doek valt op het lichaam en heeft de uiteinden zodat de armen vrij kunnen bewegen.
Er wordt aangenomen dat de etymologische bron van het woord Poncho afkomstig is van het Quechua-woord Punchu. Maar vóór de Inca's bestonden de poncho's. De poncho bevat in zijn plot de geheime geschiedenis van de volkeren van Peru.
De boho poncho´s verschijnt minstens 1000 jaar voor Christus in Paracas en werd gebruikt als offer voor de begrafenissen. De verschillende pre-Columbiaanse culturen, gaven vooral belang aan de kleding die je naar het hiernamaals zou moeten vergezellen. Voor die culturen zijn de kleding gemaakt om na de dood te blijven bestaan. Ze waren op maat gemaakt in Alpaca vezels, omdat het de enige vezel zou zijn die tegen de eeuwigheid zou moeten zijn.
De Peruaanse poncho zoals we die nu kennen, komt uit de vroege XVII eeuw en is vermoedelijk een variant van de Unku, een variëteit van vest met centrale opening, die een tuniek zou zijn geworden.
Peru is een uitgestrekt gebied met een heel andere klimatologie en net zo gevarieerd als de weersklimatologie, zijn de Peruaanse poncho's.
Geloof, cultuur en gewoonten van de Peruanen zijn terug te zien in de vorm, grootte, textuur en kleuren van de poncho's. In sommige delen van het land vertegenwoordigen kleine rode strepen het bloed van de zoon van de zon en de aarde. In andere gebieden symboliseert de kleur wit de geest en de zwarte kleur en blauwe kleuren verwijzen naar de lucht naar waar de geest rust terwijl de groene symbool staat voor landbouw.
Het type poncho genaamd Huañuy werd gebruikt als een poncho rouw of verdriet, is ontworpen met kleine rode strepen die het bloed en de aarde voorstellen. De Cushma-poncho is een kleine poncho, gebruikt om te reizen, hij is zwart of marineblauw en randen maakt foto's van rode, groene en witte kleuren.
De zware boho poncho's in Cajamarca zijn niet doorweekt van de regen en zijn net zo lang als die gebruikt in Puno. In Cuzco zijn poncho's echter veel korter en staan ??ze bekend om hun geometrische vormen, vaak met een rode achtergrond. Aan de Peruviaanse kust werden poncho's op de plantages gebruikt, deze poncho's zijn gemaakt van katoenvezel.
In de Peruaanse jungle gebruiken zowel mannen als vrouwen van sommige stammen de cushma, een losse tuniek aan beide zijden van de schouders genaaid en verfraaid met kleurstoffen en geometrische figuren die typerend zijn voor de Amazone.
De poncho maakt deel uit van het dagelijks leven in Zuid-Amerika en is opgebouwd in uitdrukkingen; "Que no te pisen el Poncho / Stap niet op mijn Poncho" (wees niet opdringerig) .... "Alzar el Poncho / Fokken Poncho" (rebelleren tegen de gevestigde orde). Zelfs als we naar een plaats ver weg verwijzen, wordt de uitdrukking gebruikt; "Donde el diablo perdió el Poncho / Waar de duivel zijn Poncho verloor" ...
De poncho is geen trend, geen passerende verliefdheid die ongeveer drie of vier seizoenen lang aanwezig was in de grote merken die de mars van de mode bepalen. De poncho heeft duizenden jaren nog steeds in de mode en is een basiskledingstuk. De XXI eeuw zal de eeuw zijn van de globalisering van Peruaanse poncho's.

Facebook Twitter Pinterest Linkedin