Geen producten (0)
Sorteer op:  

Macrame armband met sodalite edelsteen Uniek stuk gemaakt met de hand en met liefde Zoek jij een…
€ 49,99
Zwarte Onyx hanger Handgemaakte macrame Zwarte Onyx hanger De ketting is…
€ 49,99
Talisman macrame ketting Sodalite MACRAMÉ NECKLACE SODALITEIf you looking for jewelry…
€ 49,99
Talisman macrame ketting Amazonite MACRAMÉ NECKLACE AMAZONITEIf you looking for jewelry…
€ 49,99
Sodalite macrame hanger Sodalite macrame hanger De ketting is verstelbaar in lengte,…
€ 49,99
Talisman macrame ketting Labradorite MACRAMÉ NECKLACE AMAZONITEIf you looking for jewelry…
€ 69,99
SOLD
Macrame sodaliet ketting Macrame sodaliet ketting De ketting is verstelbaar in…
€ 99,99
Talisman macrame ketting Amazonite MACRAMÉ NECKLACE AMAZONITEIf you looking for jewelry…
€ 69,99
SOLD
Condor Talisman Macrame lapis lazuli Lapis Lazuli Condor macramé ketting talisman…
€ 99,99
SALE
MACRAME NECKLACE AGATAE EN BRACELET AMETHIST MACRAMÉ NECKLACE AGATA EN BRACELET AMATISTA If you…
€ 129,99 € 99,99
Huayruro lucky seeds Wrapping Bracelet Huayruro Amazone Wire Bracelet 100% Natural beads about 7…
€ 29,99
Amazone seeds armbandje Huayruro Amazone Wire Bracelet 100% Natural beads about 1.5…
€ 26,99
Green ketting handgemaakt met Huayruro lucky zaden Handgemaakte lengte 65 cm. Huayruro zaden ( 1.4 cm) One of a…
€ 29,99
Amazone ketting handgemaakt met Lucky seeds Huayruro Handgemaakte lengte 65 cm. Huayruro zaden ( 1.4 cm) One of a…
€ 29,99
Bracelet handgemaakt met huayruro zaden Huayruro is a particular seed of a sacred tree in…
€ 16,99
Amazone armbandje handmade met Lucky seeds Huayruro Huayruro is a particular seed of a sacred tree in…
€ 16,99
Morning Soul necklace Hand-Knotted Macramé Necklace Chrysocolla Stone One…
€ 79,99 € 59,99
Labradoriet ketting beschermen tegen de┬ánegatieve emoties Hand-Knotted Macramé Necklace Labradorite Stone One…
€ 85,99 € 63,99
Sodaliet kettingen Sodaliet kettingen De ketting is verstelbaar in lengte, jij…
€ 79,99 € 59,99
Serpentine macrame necklace Hand-Knotted Macramé Necklace Serpentine Stone One of…
€ 79,99 € 59,99
Onyx edelsteen choker Onyx edelsteen choker De ketting is verstelbaar in lengte,…
€ 79,99 € 59,99
Tijgeroog edelsteen macrame ketting kopen Tijgeroog edelsteen macrame ketting kopen Hand-Knotted…
€ 79,99 € 59,99
Chrysocolla Stone macrame necklace Hand-Knotted Macramé Necklace Chrysocolla Stone One…
€ 79,99 € 59,99
Chrysocolla Stone macrame necklace Hand-Knotted Macramé Necklace Chrysocolla Stone One…
€ 79,99 € 59,99

VOOR ECO-VRIENDELIJKE HANDGEMAAKTE SIERADEN VAN TAGUA PLANTAARDIGE IVOOR EN ZADEN UIT AMAZONIE.

UNIEKE GROTE COLLECTIE MACRAMÉ ARMBANDEN, KETTINGEN, RINGEN, OORBELLEN EN VEEL MEER.   

Wat is Tagua?

 

Tagua, ook bekend als corozo of plantaardig ivoor, wordt gewonnen uit de noot van de vrouwelijke “Tagua palm” die vooral in de tropische regio’s van Zuid-Amerika voorkomt. Er zijn verschillende soorten palmen die deze noten produceren, maar de meest bekende is de Phytelephas Aequatorialis. Deze palm groeit erg langzaam en het duurt dan bijna 20 jaar voordat zij haar eerste noten produceert! 

 

De palmnoten dienen als vruchtomhulsel voor een aantal kleinere zaden. (Zie het plaatje in het menu) In het eerste stadium van hun groei bevatten zij een vloeistof die lijkt op het sap dat we ook in de kokosnoot terugvinden. Geleidelijk echter wordt deze vloeistof dikker tot er een hard wit materiaal overblijft, dat vergelijkbaar is met dierlijk ivoor. Dit noemen we de Tagua noot. Als de palmnoten rijp zijn, breken ze open en vallen de Tagua noten op de grond. Op dat moment worden ze verzameld en voor lange tijd gedroogd, totdat ze klaar zijn om bewerkt te worden. Het droogproces kan soms wel tot een half jaar in beslag nemen!

 

Eigenschappen

De benaming "plantaardig ivoor" is een goede omschrijving van het materiaal. De eigenschappen van deze noot komen namelijk sterk overeen met die van dierlijk ivoor. De belangrijkste kwaliteiten van Tagua zijn de sterkte, de duurzaamheid en de bijzondere glans krijgt die het krijgt als het gepolijst is. Ook is het materiaal goed met de hand te bewerken, hetgeen het uitermate geschikt maakt voor gebruik door kunstenaars en ambachtslieden. De noot varieert in kleur tussen verschillende ivoor-tinten, maar is in elke denkbare kleur te verven. Door de poreuze structuur van het materiaal hecht de verf bijzonder goed en is het tevens zeer kleurvast

. 

Dit tropische en natuurlijke product oefent een sterke aantrekkingskracht uit op veel mensen. En terecht: Tagua heeft eigenlijk alle kwaliteiten van dierlijk ivoor in zich, en is bovendien natuurvriendelijk!

Toepassingen Door haar kwaliteiten wordt Tagua voor diverse producten gebruikt. Een van de belangrijkste toepassingen in het westen was de verwerking tot knopen voor de kledingindustrie. Vele modehuizen gebruikten Tagua-knopen in hun collecties. Lange tijd werden zelfs de knopen van de Amerikaanse legeruniformen van Tagua gemaakt.

Door de komst van veel goedkopere plastic knopen is het gebruik van Tagua erg teruggelopen en wordt het nu slechts door een kleinere groep modeontwerpers gebruikt. Net als ivoor, maken de eigenschappen van Tagua het materiaal zeer geschikt voor decoratieve voorwerpen. Zo worden o.a. sieraden, pianotoetsen, dominostenen, pijpen, religieuze objecten en natuurlijk de bekende handgemaakte beeldjes uit Tagua vervaardigd.

 

Duurzaam

Tagua biedt de mogelijkheid om van de schoonheid van ivoor te genieten op een verantwoorde manier. De duurzaamheid van het gebruik van Tagua komt op drie punten naar voren: 

De olifant - Het gebruik van Tagua beschermt indirect het leven van de olifant. Er is namelijk een volwaardig alternatief voor het gebruik van dierlijk ivoor. 

Het regenwoud - De palm gedijt alleen goed in zijn natuurlijke omgeving, het regenwoud. Dit is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van deze bomen, die 20 jaar moeten groeien om hun vruchten te kunnen leveren.

Doordat de bewoners van ...tropische regio’s in Zuid-Amerika een economisch belang hebben bij het behoud van het regenwoud zullen zij dit ook beter willen beschermen. De mensen - Het verzamelen, bewerken en verkopen van Tagua producten biedt werk en extra inkomsten aan vele mensen in de rurale regio’s van Zuid-Amerika. Deze natuurlijke “industrie” biedt dus een extra economische stimulans voor deze gebieden, wat leidt tot duurzame economische ontwikkeling.  

Ecologische aspecten van Tagua

Tagua heeft een sterke aantrekkingskracht door de zachte glans, het lichte gewicht en omdat het heel prettig aanvoelt. Meer dan dat is het een natuurlijk, tropisch product dat alle kwaliteiten van dierlijk ivoor in zich heeft. De duurzaamheid van Tagua komt op drie punten naar voren:

 Mensen - Het verzamelen, bewerken en verkopen van Tagua producten biedt werk en extra inkomsten aan vele mensen in de rurale regio’s van Zuid-Amerika. Deze natuurlijke “industrie” biedt dus een extra economische stimulans voor deze gebieden, wat leidt tot duurzame economische ontwikkeling.

Olifant - Tagua is een uitstekend alternatief voor het gebruik van olifantenivoor voor de textiel- en mode-industrie. Een Tagua palm produceert jaarlijks evenveel ivoor als een gemiddelde vrouwelijke Afrikaanse olifant. Hiermee is Tagua een extra argument tegen het stropen van dieren voor hun ivoor.  

Regenwoud - De Tagua noten worden pas geoogst nadat de rijpe vruchten op de grond gevallen zijn. Hierbij wordt dus geen schade aan het regenwoud aangebracht. De palm gedijt alleen goed in zijn natuurlijke omgeving, het regenwoud. Dit is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van deze bomen, die 20 jaar moeten groeien om hun vruchten te kunnen leveren. Doordat de bewoners van tropische regio’s in Zuid-Amerika een economisch belang hebben bij het behoud van het regenwoud zullen zij dit ook beter willen beschermen

Facebook Twitter Pinterest Linkedin